Het is inmiddels een jaar geleden dat het Italiaanse avontuur van Sloviti.nl begon dankzij onze lokale wijnexpert Arianna Pernigoni. Nu de oogst van 2017 eraan komt, is het tijd voor een overzicht van de hoogtepunten van vorig jaar.

Het begon allemaal met een omweg

Mijn interesse in Italiaanse wijnen werd opnieuw aangewakkerd na een plezierige omweg op mijn weg naar Slovenië tijdens een bezoek aan mijn lieve partner (inmiddels ook in wijn zoals hier te lezen) en enkele door haar aangeraden wijnproducenten. Eind augustus 2016 bezochten we de regio Oltrepò Pavese, één van de beste wijngebieden in de regio, voor een bezoek aan wijnhuis Travaglino. In eerste instantie stonden twee andere kelders ook op ons reisplan, maar door tijdgebrek zijn deze bezoeken doorgeschoven naar een ander moment.

De uitkomst van het bezoek aan Travaglino was een lange onderhandeling met goed resultaat. In februari 2017 maakten we de eerste afspraak om hun wijnen te exporteren naar Nederland. Door omstandigheden duurde het allemaal even, maar het resultaat was een goede samenwerking met een restaurant De Buffel in Best, gebaseerd op hun idee om de Campo dei Ciliegi Barbera hun huiswijn te maken. Een proeverij in maart bevestigde onze keuze doordat de bezoekers de robuuste smaakvolle rode wijn zeer wisten te waarderen.

De beschrijving van de Campo dei Ciliegi Barbera wijn vindt u hier.

Maar bij Sloviti.nl vallen we niet alleen op donker. Ook de witte Ramato (Pinot Grigio) van Travaglino slaat goed aan en was direct erg populair in het restaurant nadat ze aan de wijnlijst werd toegevoegd deze zomer. De druiven voor deze wijn worden met de hand geplukt in de eerste helft van september. De schil wordt kort meegeweekt in het sap wat resulteert in de opvallende koperachtige kleur. De delicate geur van zwarte kersen en frambozen maakt de Ramato tot een wijn die gedronken moet worden, zowel voor ons bij Sloviti.nl als voor onze klanten. De Poggio della Buttinera, Arianna’s favoriet en wat complexer en moeilijker, wordt een goede begeleiding bij winterse diners en wellicht ook bij de traditionele kerstlunch.

Najaarsproeverijen

Dat we onze horizon hebben verbreed naar Italië wil uiteraard niet zeggen dat we onze eerste liefde Slovenie zijn vergeten. Daarom organiseren we deze herfst weer een proeverij bij mij thuis, middenin het bos, onder de ogen van mijn groen-ogige fee. Beter gezegd, ik heb besloten enkele proeverijen te organiseren in mijn boshuis in Oirschot waar mensen uit de buurt de wonderen van onze Sloveense wijnen kunnen ervaren, gepaard met zorgvuldig door Arianna geselecteerde lekkernijen. Zelfs de meest kieskeurige zal daar iets van z’n gading vinden.

Wie meer wil weten over de wijnhuizen van Kogl, Krajnc en Hlebec kan die vinden op deze site, maar wie de wijnen van dichtbij wil meemaken nodigen we half oktober van harte uit. Meer details over de proeverijen volgen binnenkort op deze site en op onze Facebook pagina.

Anno 2016, a good year for Italian wines

It has been a year since Sloviti.nl’s adventure in Italy has begun thanks to our raving local wine expert Arianna Pernigoni. Now that we are approaching the harvest for the grapes, let’s have a quick overview of the highlights of this year.

It all started with a detour

The interest in Italian wines was renewed after a pleasant detour on my way to Slovenia, when I passed by Italy to visit my lovely partner (later on also in wines as you can read here) and some winery estates she suggested me. At the end of August we went to one of the most renowned areas for quality wines, the Oltrepò Pavese, stopping at the Travaglino winery estate. Initially the tour included two other wine cellars in the area which we never ended up to visit. They are still in the list for potential suppliers to Sloviti.nl.

The outcome of the trip to Travaglino was a long negotiation which bore good fruit in February, when a first agreement was signed to export their wines in the Netherlands. The negotiations took a while due to some personal issues, but the happy result was a steady partnership with a local restaurant, De Buffel in Best, Netherlands wishing to make Travaglino’s Barbera Campo dei Ciliegi their house wine. A tasting organised in mid March proved our choice to be the right one. The Dutch customers appreciated the soft thickness of this high brow red wine, as you can read in this post.

A full technical description of the wines can be found here.

But at Sloviti.nl we’re not just crazy about brunettes. Actually Travaglino’s Ramato (Pinot Grigio) has become all the rage and definitely one of the favourite white wines in the restaurant as soon as it was on the summer menu. With its grapes hand-picked in the first half of September, a short maceration on the skins (which lends the final product its distinctive coppery colour) and its delicate fragrance of black cherries and raspberries, Ramato has become a must-drink for both Sloviti.nl and our customers. Arianna’s favourite, the Poggio della Buttinera, however harder to appreciate, will likely be a good companion for the winter dinners and, why not, the traditional family lunch at Christmas.

Autumn tastings

We have expanded our horizons to Italy, but we certainly haven’t forgotten our first love, Slovenia. That is why another tasting will be arranged this fall at my dwellings in the forest under the watchful eye of my green eyed fairy. Actually, I have decided to set up a couple of tastings at my cottage in Oirschot where the locals will be able to bask again in the glory of our Slovenian wines, paired with some delicacies carefully selected by Arianna to appeal even the prickiest mouth.

If you are curious to know more about the Kogl, Krajnc and Hlebec wineries check out our website. But if you want to try the wines yourself stop by the Oirschot area around mid October and be our guest. More details about the tastings will be announced soon on our website and on our Facebook page.