In voormalig Joegoslavië werden in het verleden prachtige wijnen geproduceerd. Nu, ruim 15 jaar na de oorlog die ertoe leidde dat het land werd opgedeeld, is de wijnbouw weer terug op het oude niveau. Er komen weer mooie wijnen uit Servië en Kroatië, en zeker ook uit het mooie Slovenië.

In de trendanalyses voor wijnjaar 2017 zien we het land nog niet terug. Samenstellers richten zich nog steeds voornamelijk op de gevestigde wijnlanden als Frankrijk, Italië, Zuid-Afrika en Chili. Wat mij betreft is dat ten onrechte. 

Kwaliteit met een fruitige zomerse twist

De wijnen uit de Stajerska regio kunnen zich prima meten met wat geproduceerd wordt in Kroatië en de betere wijnen uit Duitsland en Oostenrijk. Veel van de gebruikte druivenrassen (Riesling, Veltliner, Traminer) worden ook in die landen gebruikt, evenals de Elzas. De wijnen zijn kwalitatief zeker vergelijkbaar. 
Door de iets andere grondsamenstelling en het warmere klimaat zijn de Sloveense wijnen wat fruitiger en soms ook wat zoeter dan wijn uit de meer noordelijke regionen. Ook de afstemming van de smaak door de wijnmakers op het warme zomerklimaat speelt een rol.

Wijnen voor het terras

Als de trend van warme zomers in ons land zich doorzet, zijn de Sloveense wijnen wat mij betreft een graag gezien drankje op de Nederlandse terrassen dit jaar.
In de warme mei en juni-maanden is een rosé als de Amore van wijnmaker Milan Hlebec een aanrader, evenals de Mea Culpa Rose van wijnhuis Kogl. 
Bij een salade of een visje zal een Laski Rizling van Krajnc of een Renski Rizling van Kogl niet misstaan.
De Blanc de Bonaparte van Hlebec, een wijn van de lokale druif Šipon (furmint genoemd in Hongarije en Oostenrijk) leent zich eveneens als begeleider van een zomers vis of wit vlees gerecht.
Mag het wat vrolijker, dan zijn er de bubbels van Hlebec Revolution. Of het jonge fruit van de Kogl Primus Inter Pares, een blend van druiven uit de eerste oogst van elk jaar.

Kennismaken met de wijnen van Sloviti.nl bij de proeverij van Vinius. 

Proeverij

Meer informatie over onze wijnen, of een proeverij bijwonen? (vanaf februari-maart worden deze ingepland) Stuur een mail aan info@sloviti.nl of meld je aan voor onze nieuwsbrief

Angelo Hulshout