Zondag 19 maart vond de proeverij ‘De mediterrane zon in een glas en op een bord’ plaats bij restaurant De Buffel in Best. Eigenaar Koen Hoeben had een mooie opstelling neergezet op de bar. Negen wijnen van Sloviti.nl en bij elke wijn een bijpassend hapje met op de proeftafels aanvullende lekkernijen om de verschillende wijnen tegen te testen.

Het grijze weer mocht dan ook de pret niet drukken en we zijn gewoon lekker met wijn en spijs aan de slag gegaan. Voor de aanwezigen heb ik bij elk van de negen wijnen een mooie toelichting gegeven - over de wijn zelf, de producent en af en toe iets aanvullends. 

Wit uit Slovenië

De gekozen verzameling wijnen leidde tot leuke discussies: wat was nou precies het verschil tussen de Kogl Renski Rizling en de Krajnc Laski Rizling? 
Verrassend is de Kogl zeker: wat minder droog dan verwacht van een Riesling, terwijl de Krajnc daar juist heel dichtbij blijft. Ook de Šipon, de Hlebec Blanc de Bonaparte, viel in de smaak, maar het blijft een aparte wijn. Heel anders dan wat mensen gewend zijn van een witte wijn. Toch deed hij het erg goed bij zowel de gerookte als gemarineerde vis en de huisgemaakte chips van De Buffel.

Bij de roséwijnen kwam uiteraard de discussie naar boven over de kleur. Moderne rosés zijn heel licht van kleur, maar dit doet voor de smaak heel weinig (al zullen er allicht wat minder tannines inzitten). De drie rosés uit Slovenië zijn alledrie relatief donker van kleur, maar vielen allemaal in de smaak. De zoete, fruitige Amore werd prima gevonden, maar moest het toch afleggen tegen de drogere Krajnc Rosé en de Kogl Rubellus. Ook hier werkte de combinatie met de gekozen gerechtjes prima.

Rood uit Italië

Een nieuwe uitdaging waren drie Italiaanse rode wijnen van wijnhuis Travaglino uit de Oltrepò Pavese, onder Pavia. Een Pernero Pinot Noir 2015, een Barbera en een Poggio Della Buttinera Pinot Noir uit 2013 mochten het grootste wijnexportland ter wereld vertegenwoordigen. 

De Poggio della Puttinera is een van de trotsen van het wijnhuis, maar moest het deze dag afleggen tegen de Barbera, een wijn die bijna letterlijk een explosie van smaken in je mond veroorzaakt. Deze wijn, die iets lichter en fruitiger is dan zijn duurdere broer, bleef ook mooi overeind tegen de Ibericoham en het licht gegrilde Spaanse varkensvlees.

Al met al een geslaagde proeverij, waarbij iedereen na afloop tevreden naar huis ging - een enkeling, waaronder ikzelf, zelfs enkele uren later dan de geplande eindtijd van 17.00u. 

Binnenkort meer nieuws over de samenwerking tussen Sloviti.nl en De Buffel. Dit is nog maar het begin…